Futura Standaard

Automatische langszaagmachine.

De Futura Standard wordt overal toegepast waar planken, balken en panelen op maat worden gezaagd. Andere materialen zoals sandwichpanelen met kunststof of aluminium coating, aluminium, kunststof of composiet panelen (ALUCLIBOND of vergelijkbaar) vormen voor de Futura Standaard geen probleem.
Of het nu gaat om een ​​klein, middelgroot of groot bedrijf, de Futura Standard scoort met de optimale houtopbrengst en zaagkwaliteit.
Een zuinige manier van werken wordt gegarandeerd door de eenvoudige bediening.

Kom de Jrimac Futura Standaard nu bezichtigen in onze showroom in Saintes. 

Wij bekijken graag uw persoonlijke vraag of eis om u te begeleiden naar de juiste machine. Contacteer ons voor alle info via e-mail, of bel onze experts.

De machines zijn ontworpen voor:

 • opdelen van stamplanken of gevierschaald hout
 • verzagen van plaatmaterialen die zich als hout laten bewerken
 • voegrecht zagen van hout

Het werkstuk blijft liggen op de stabiele machinetafel en wordt in langsrichting gezaagd door een mobiel zaagaggregaat. Het machineframe is een zware staalconstructie in vrijdragende uitvoering met grote bodemvrijheid. Dit frame is aan de buitenzijde volledig omkleed. De machine is geconstrueerd volgens de norm EN349. Het zaagaggregaat loopt op ronde geharde en geslepen geleidingsbaren diameter 40mm met een spoorbreedte van 400 mm en is voorzien van stofvrije kogelgelagerde looprollen (4 draagrollen : 2 vaste en 2 nastelbare zijgeleidingsrollen). Deze constructie heeft meer dan 1000 referenties wereldwijd.

Traploze electronische regelbare doorloopsnelheid van 1-80 m/min.

Inclusief zaagdrukregeling, ideaal voor het verzagen van hard hout met kwasten en vervormd hout. De zaagsnelheid kan op het bedieningspaneel traploos ingesteld worden, afhankelijk van de houtdikte. Het zaagaggregaat is voorzien van een snelle terugloop.

De zaagcyclus start met een voetpedaal die over de ganse machinelengte kan verschoven worden.

De automatische breedte instelling is elektrisch gestuurd over draadspindels (trapeziumdraad) en wordt bediend met bedieningshendels aan de voorzijde van de machine. De breedte instelling is traploos, zodat onmiddellijk op de gewenste maat kan gepositioneerd worden. Op het bedieningspaneel wordt de breedtemaat op een digitaal telwerk afgelezen. Nuttige instelbreedte 420 mm.

Boven de volledige zaaglengte bevindt zich een stabiele afzuigbalk. Deze balk ligt 250 mm boven het werkvlak en garandeert een maximale werkvrijheid. Aan beide zijden zijn transparante lamellen gemonteerd die een maximale veiligheid waarborgen. Om de stofnorm van 2 mg/m3 te bereiken vraagt de machine een luchtsnelheid voor de stofafzuiging van: 

 • 25 m/sec. bij droge spanen
 • 28 m/sec. bij natte spanen

In het machineframe is een extra stofafzuigkanaal aangebracht. Het zaagaggregaat duikt na de zaagsnede onder de machinetafel en loopt snel terug. Deze beweging wordt gecontroleerd door een veiligheidsschakelaar volgens CE-norm. Standaard heeft de machine automatische hoogte instelling van het zaagblad en elektrische vergrendeling volgens de laatste CE-norm. Maximale zaaghoogte 170 mm bij een zaagdiameter 550×30 mm. (zaagopname met 2 nevengaten volgens CE-voorschriften). Pneumatische installaties volgens CE-voorschriften.

De beweegbare bedieningselementen staan op zichthoogte met:

 • LED digitale aanduiding zaagmotor doorvoersnelheid hoogteverstelling van het zaagblad volgens ingave van de klant
 • Positioneersturing op de machine MABA Swissline (uitvoering aanraakscherm) met volgende bedieningsmogelijkheden:
 • Enkelvoudige maat = singelbetrieb De maten kunnen afzonderlijk ingesteld worden
 • Kettingmaten = automatisch verplaatsen van de aanslag Deze instelling is speciaal bedoeld voor het zagen van lijsten en kantenstroken. * Vaste maten : 10 vaste positiematen kunnen op het bedieningsbord opgeroepen worden.
 • Handbediening: de aanslag kan manueel d.m.v. een stuurknop bediend worden.
 • In het optimalisatieprogramma kunnen 5 verschillende breedtematen met aantal ingegeven worden waarbij in de parameters wordt opgegeven of de machine eerste met de kleinste of grootste maat begint.

Vergrote schakelkast met automatische motorbeveiliging, stuurtransformator, urenteller en een vrij programmeerbare sturing volgens de norm nr. 051154.

Volgens CE-voorschriften volgende elektrische componenten:

 • noodstop
 • speciale veiligheidsschakelaar voor:
  • afzuigbalk
  • beweging van het zaagaggregaat
  • duikbeweging van het zaagaggregaat
  • vergrendelbare zaagbescherming met tijdschakelaar voor veilige zaagbladwissel
  • eindschakelaars op alle toegangsdeuren
l Zaagbreedte : 420 mm
l Machinebreedte : 1200 mm
l Zaaghoogte : 170 mm (met zaagblad 600mm – 200mm)
l Motorvermogen : 11 KW/15 PK
l Zaagblad : 450 of 550 mm – 2900 T/min
l Afzuigmonden : 25-30 m/sec. – 3000m³:h
stofafzuigkanaal onder: 150 mm
stofafzuigbalk boven: 150 mm
l Elektrische aansluitwaarde : 32A/400 Volt
l Gewicht ca 2.600 kg
l Inclusief HM zaagblad 500mm x 80mm
l De machine wordt afgeleverd met een conformiteitsverklaring,
EG-attest volgens gekeurd prototype en de handleiding.